logo

Welkom     |     Onze School    |     Aanmelden     |     Volwassenen/Adults     |    Staalfilmpjes Foto's Schoolkrant     |    In English



FAQ logo

Ik ga in Washington, DC wonen. Is De Nederlandse School in Bethesda de enige locatie waar ik na-schools onderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur (NTC) voor mijn kinderen kan vinden?


Ja, De Nederlandse School in Bethesda de enige plaats waar naschoolse lessen in Nederlandse Taal en Cultuur aangeboden worden. Als je een kind hebt wat zich wil voorbereiden op de IB examen, of als je privélessen nodig hebt, neem dan contact met ons op: we verwijzen je graag verder!

terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logo

Wat is de locatie van de school


De lessen worden gegeven in de lokalen van de St. Bart's school en de Unitarian church, beiden op River Road in Bethesda. Beide locaties zijn heel goed te bereiken vanuit DC, MD en VA.
terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logo

Wanneer zijn de lessen, wat zijn de lestijden?


De peuters tot en met groep 7 hebben les van 8.45 tot 11.45uur. Leerlingen van groep 8 tot en met voortgezet onderwijs 3 van 8.30 tot 11.30uur.
De culturele activiteiten die zo'n 6 keer per jaar plaatsvinden starten onmiddellijk na afloop van de lessen. Die vinden altijd plaats op St. Bart's: van 12 tot 14.00uur.
terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoJullie bieden lessen aan aan basisschool leerlingen en de onderbouw voortgezet onderwijs, maar mijn kinderen zijn bovenbouw middelbare scholieren...

De Nederlandse School in Bethesda biedt geen lessen op het bovenbouw middelbaar school niveau aan.
In het derde leerjaar HAVO/VWO wordt, na de wintervakantie, in overleg met de leerling en de ouders een min of meer individuele leerlijn vastgelegd, geconcentreerd op het voorbereiden voor het examen educatief startbekwaam van CNaVT: leerlingen volgen lessen tot ze 16 zijn en nemen dan deel aan het examen voor het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) dat ieder jaar in mei afgenomen wordt. Het certificaat geeft aan dat het taalniveau van leerlingen hoog genoeg is om aan een Nederlandstalige universiteit of hogeschool te gaan studeren.
Leerlingen die het examen halen kunnen bovendien soliciteren op een baan als klassenassistent.

terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoIk ben Nederlander, maar mijn partner niet. Onze kinderen spreken eigenlijk nauwelijks Nederlands. Heeft na-schools Nederlands wel zin voor onze kinderen?

De Nederlandse School in Bethesda biedt na-schoolse lessen in Nederlandse Taal en Cultuur aan aan diverse leeftijdgroepen en niveaus. Maar let op: na-schools Nederlands in niet hetzelfde als het FLES (Foreign Languages in Elementary Schools) programma in Amerikaanse openbare scholen. We leren leerlingen het Nederlands niet aan, we verbreden de kennis en houden bestaande kennis op peil. Dat betekent dat als er thuis geen of nauwelijks Nederlands gesproken wordt, of er geen mogelijkheid is het huiswerk te maken, de kans op succes in feite niet aanwezig is. Drie uurtjes les op school is niet voldoende: er moet thuis ook aan gewerkt worden. Wij raden het dan ook af om leerlingen waarvan de ouders/verzorgers beiden nauwelijks of geen Nederlands spreken, op te geven voor De Nederlandse School in Bethesda.

Als u uw kinderen aanmeldt kunt u aangeven op welk niveau u denkt dat uw kinderen les moeten hebben. Uw kind(eren) zullen worden getest zodat we weten in welke groep de leerling het beste past.

terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoDrie uur per week les, ik vind dat erg veel. Kan het niet korter?

SNOB logo Het is uiteindelijk natuurlijk de bedoeling dat leerlingen Nederlands leren, en 3 lesuren per week zijn voor dit doel het absolute minimum. Hoewel het volgen van Nederlandse Taal en Cultuur lessen natuurlijk plezierig moet blijven voor leerlingen is het ook van groot belang dat leerlingen genoeg tijd krijgen om de leerstof te beheersen. Vandaar ook dat leerkrachten vragen dat uw kind(eren) naast het volgen van de lessen, ook tenminste 1 uur per week lezen/voorgelezen worden.

Een NTC-school wordt alleen erkend door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs (via de Stiching Nederlands Onderwijs in het Buitenland (SNOB)) als er tenminste 120 lesuren per jaar worden gegeven. Dat komt neer op 3 tot 4 les-uren per week (afhankelijk van het aantal schoolweken dat les gegeven wordt) aangevuld met huiswerk en een aantal culturele middagen/ochtenden.

terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoWaarom zijn de leerlingen verplicht culturele activiteiten bij te wonen?

Met 3 lesuren per week, en een jaarrooster van 34 weken, komen we niet aan de door SNOB verplicht gestelde lesuren. In plaats van de lessen 30 minuten langer te maken, organiseren we 4 tot 6 keer per jaar culturele activiteiten. Deze activiteiten zijn een integraal en verplicht onderdeel van het schooljaar.

terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoIk lees over citotoetsen, welke toetsen zijn dat?

Leerlingen in het basisonderwijs doen ieder jaar de citodeeltoetsen: begrijpend lezen, woordenschat, spelling en technisch lezen. Deze toetsen worden in januari en mei afgenomen.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs maken de diatekst toets in januari en mei. Diatekst meet de mate waarin een leerling begrijpend lezen onder de knie heeft.
Het is belangrijk dat leerlingen alle lessen volgen zodat ze de kans krijgen de toetsen goed te maken. De resultaten van deze toetsen zijn belangrijk om de voortgang van leerlingen door de jaren goed bij te kunnen houden. De resultaten worden ook voorgelegd aan de onderwijsinpectie in Nederland.
terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoLes op zaterdagochtend, dat is erg onhandig met het sportschema van mijn kind...

We zijn ons er van bewust dat een groot aantal van onze leerlingen sportactiviteiten heeft op zaterdagochtend. Helaas is het onmogelijk de lessen door de week plaats te laten vinden (veel leerlingen komen van ver en zouden door de week de lessen, gezien het verkeer, niet bij kunnen wonen).
Geef de leerkracht tijdig door welke lessen uw kind eventueel niet bij kan wonen, zodat extra huiswerk meegegeven kan worden. Het is van groot belang dat kinderen aanwezig zijn als de toetsweken plaatsvinden (in januari en mei).
We vragen u echter om de school voorrang te geven! Leerlingen mogen per schooljaar niet meer dan 2 lessen missen vanwege ongeoorloofd verzuim. Het niet naar school komen vanwege een sportwedstrijd wordt gezien als "ongeloorloofd verzuim" en kan ertoe leiden dat uw kind(eren) niet mee kunnen doen aan de citotoetsen.

terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoOuders betalen schoolgeld. Wat doen jullie met/voor dat geld?

Onze grootste onkostenpost is het leerkrachten- en klassenassistententeam. Daarnaast betalen we huur aan St. Bart's en de Unitarian Church en hebben we ieder jaar lesmaterialen nodig. En vanzelfsprekend betalen we de jaarlijkse verzekeringspremies.
Het bestuur werkt hard aan een sluitende begroting ieder jaar. De financien van onze school zijn openbaar. Op ieder moment kan iedere ouder inzage krijgen in de boeken door contact op te nemen met Hein Bogaard, de penningmeester.

terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoWij zijn net naar Washington, DC verhuisd, moet ik wachten tot aan het begin van het schooljaar voor ik mijn kinderen aanmeld voor De Nederlandse School?

Als jullie direct vanuit het Nederlandse of Vlaamse onderwijssysteem, of van een andere NTC school komen, neem dan contact op met Martine Van Meter. Zij kan in overleg met jullie bepalen of er een plaatsje is in de klas en of het haalbaar is de leerling direct in te laten stromen.
Mocht de leerling nog nooit les gevolgd hebben, dan is het beter om te wachten tot het nieuwe schooljaar begint.
In de peuter- en kleutergroepen accepteren we ook leerlingen die direct na de wintervakantie willen starten. Maar voor jullie een leerlingen aanmelden: neem contact op met de school!
terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoVanaf welke leeftijd kan ik mijn kind aanmelden?

Kinderen die op 1 september 3 zijn en zindelijk zijn, zijn van harte welkom in de peutergroep.
terug naar begin  |   stel een vraag

FAQ logoWelke lesmaterialen of methodes gebruiken jullie op school? Zijn dat dezelfde materialen als ze in Nederland of Belgié gebruiken?

In Nederland en Belgie worden niet overal dezelfde lesmethodes gebruikt, maar onze school gebruikt de meest gangbare methodes:
  • Peuters: thema's van de kleuteruniversiteit
  • Kleuters: de leessleutel, aangevuld met thema's van de kleuteruniversiteit
  • Groep 3a en 3b: Veilig Lezen Lezen (kim versie)
  • groep 4 tot en met 8: STaal Taal en STaal Spelling, aangevuld met Nieuwsbegrip
  • Voortgezet onderwijs: Nieuw Nederlands, 5e editie. Aangevuld met Nieuwsbegrip en teksten uit het Diataal tekstenlab
terug naar begin  |   stel een vraag


Contact opnemen | Veel gestelde vragen | Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland | De Nederlandse Vereniging | Vlamingen in de wereld | De Nederlandse Ambassade


Deze De Nederlandse School in Bethesda website is ontwikkeld door de initiatiefgroep Na-schools Nederlands in Bethesda (c) Feb 2008.
Voor vragen over deze website kunt u zich wenden tot de webmaster.